Aderans nedir sorusunun yanıtı, inşaat sektörünün içinde olan kişiler tarafından bilinse de birçokları tarafından tam olarak anlaşılmaz. Neredeyse her betonarme inşaat projesinde önemli yer tutan bir kavram olan aderans, yapı projelerinin en önemli unsurları arasında yer alır.
Yapı projelerinde aderans hesaplaması yapıldığında her zaman istenilen sonuç elde edilemeyebilir. İnşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan aderans arttırıcı yöntemler, kuvvetin yeterli olmadığı yapılarda dayanıklılığın artması için gerekli olan aderansın sağlanmasına yarar.
Bu noktada birçok farklı aderans arttırma yöntemi kullanılır:
● Nervürlü donatı kullanımı
● Aderans arttırıcı katkı maddeleri
● Enine donatı kullanımı
● Beton sınıfını yükseltmek
Yukarıda listelediğimiz yöntemler aderans hesaplamasında istenilen sonuçların elde edilmesini sağlar. Yapı dayanıklılığının olması gereken seviyeye gelmesini sağlayan arttırıcı yöntemler ile en ideal aderans kuvveti elde edilir.
Ülkemizin bulunduğu coğrafyada yer alan birçok fay hattı, yapı projelerinde dayanıklılığa dikkat etmenin önemini arttırmıştır. İnşaatta kullanılan malzemelerin kalitesinden, denetimsizliğe ve yanlış teknik uygulamalara kadar birçok unsur bir yapının dayanıklılığını etkiler. Bu yüzden binanın sahip olduğu yükü güvenli şekilde zemine kadar taşıyabilmesi için yapının içerdiği her bir farklı malzemenin bütünlük içerisinde hareket etmesi gerekir. İdeal aderansın sağlayacağı esneklik ve rijitlik sayesinde yapılar karşılaşabilecekleri yük ve basınç ne kadar şiddetli olursa olsun dayanıklı hale gelirler.
Aderans arttırıcı katkı maddelerinin avantajları şunlardır:
- Aderans arttırıcı astarlar farklı iki maddeyi birbirine yapıştırırken yapı projelerinde enerji tasarrufuna da etki ederek çevreci çözümler sunarlar.
- Alçı sıvalarda su kaybını önleyerek yalıtıma katkıda bulunurlar. İklimlendirmeye katkıda bulunarak çevreye duyarlı bir konfor sunarlar.
- İç mekanlarda da kullanılarak sıva, boya gibi uygulamaların kabarmasını engellerler.
- Pratik şekilde uygulanması sayesinde zaman ve işçilikten tasarruf sağlarlar.
- Donatıları neme ve rutubete karşı korurlar.
- Don çözücü uygulamalarda kullanılan tuzlara karşı yüksek direnç gösterirler.
- Betona ve çeliğe mükemmel derecede yapışırlar.
- Mekanik dayanımları yüksektir.